Blog: Sportparticipatie van de meiden en Sporten op Speciaal Onderwijs

Er moet nog een grote groep jongeren bereikt worden en in het bijzonder de meiden. We moeten daarom op een effectieve manier meer bekendheid geven aan de regelingen (Jeugdsportfonds), mogelijkheden en die goed kunnen communiceren, zodat de meiden in dit geval er optimaal gebruik van kunnen maken. We moeten hen structureel kunnen betrekken en binden. In verschillende onderzoeken worden gesproken waarom de meiden wel gaan sporten. De belangrijkste redenen waarom de meiden wel gaan sporten moeten we juist dan ook expliciet centraal stellen in onze campagne gericht op de meiden. Dus laats ze inspireren met een positieve gedachte en richt je op de positieve kanten van sporten, natuurlijk met de juiste hulpmiddelen ervoor. Ik zal dit overigens individueel zoals altijd onder de aandacht blijven brengen tijdens mijn veldactiviteiten en bestuurlijke aangelegenheden.

Ik had eerder in 2016 los van mijn motie “sportparticipatie van kinderen van minimahuishoudens” ook de motie “meer bekendheid sportparticipatie” ingediend. Bij het besluit van de betreffende motie had ik de wethouder verzocht via alle mogelijke communicatiekanalen bekendheid te geven aan sportparticipatie, vooral erop gericht de meiden die niet sporten te bereiken. In aanvulling daarop hadden we nog een specifieke motie ingediend. Het is daarom belangrijk dat we dit punt actueel houden en onder de aandacht brengen.

Het valt me trouwens op dat de cijfers omtrent de structurele sportparticipatie van de kinderen bij het Speciaal Onderwijs in Amsterdam niet bekend zijn. De wethouder komt spoedig naar aanleiding van mijn vragen met een overzicht. Aangepast sporten is namelijk een van onze prioriteiten binnen het domein van sport. Ik heb eerder verschillende moties ingediend om de sportstimulering bij de gehandicapte kinderen te bevorderen. Bij gehandicapte kinderen komt obesitas en overgewicht juist veel voor. Daarom is het belangrijk om meer zicht op te krijgen wat betreft de sportparticipatie van deze doelgroep. Sporten laat kinderen in het Speciaal Onderwijs groeien en maakt ze trots.

Immers, elk kind in Amsterdam verdient de beste kansen.

Orhan Kayar

zorgensport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *